2.9
(23)

 

کیفرخواست یک درخواست رسمی است که توسط دادستان به دادگاه کیفری ارسال می‌شود. البته کیفرخواست می‌تواند معانی متلفی داشته باشد که تیم حقوقی ما در این مقاله تصمیم دارد، کیفرخواست را به تفصیل بررسی کند. هدف اصلی این درخواست، صدور حکمی برای مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی در مورد فردی است که متهم به جرمی کیفری است. این درخواست معمولاً با تقاضای دادستان برای تعقیب متهمان و نظارت بر تحقیقات مقدماتی شروع می‌شود. با صدور کیفرخواست، دادستان تعقیب متهم را در دادگاه کیفری ادامه می‌دهد و نتیجه تعقیب نهایی به وسیله این درخواست به منظور صدور حکم قطعی مشخص می‌شود.

در این فرایند، دادستان به عنوان نماینده جامعه مسئولیت تعقیب متهمان را بر عهده دارد و با ارائه کیفرخواست، ادعاهای خود را در مورد متهمان به دادگاه ارائه می‌دهد.

به طور کلی، کیفرخواست نقش مهمی در فرایند قضایی دارد و به دادگاه کمک می‌کند تا براساس ادعاها و شواهد مطرح شده، حکم قطعی را در مورد متهم صادر کند. سعی کنید در این موارد حتما با یک وکیل کیفری مطمئن مشورت کنید.

تعاریف حقوقی کیفرخواست

وکیل کیفری تهران

 

اصطلاحات مختلفی مانند کیفرخواست، ادعانامه و تقاضانامه به مفهوم یکسانی اشاره دارند و در این متن از واژه “کیفرخواست” استفاده شده است. در مورد کیفرخواست تعاریف مختلفی وجود دارد که همگی به یک ایده مشترک اشاره می‌کنند، یعنی ادعای دادستان درباره مجرم بودن متهم. در ادامه تعاریف مختلف کیفرخواست را بررسی خواهیم کرد:

1. **تعریف قانونی**: در قانون تعریف دقیقی از کیفرخواست وجود ندارد. اما منظور از کیفرخواست، درخواست دادستان به دادگاه کیفری برای صدور حکم درباره مجرم بودن متهم است.

2. **تعریف آیین دادرسی کیفری**: در آیین دادرسی کیفری، واژه “کیفرخواست” به جای واژه “تقاضانامه” استفاده شده است. این تعریف تأکید می‌کند که کیفرخواست تقاضای دادستان به دادگاه جهت صدور حکم است. در این مورد حتما سعی کنید از یک وکیل کیفری یا مشاور حقوقی جرائم کیفری استفاده کنید.

3. **تعریف عمومی**: به طور کلی، کیفرخواست به درخواست دادستان اشاره دارد که در آن ادعاها و شواهدی برای ثابت کردن مجرم بودن متهم ارائه می‌شود. این تعریف عمومی به تمامی مواردی اشاره می‌کند که دادستان برای اثبات جرمی از طرف متهم ارائه می‌دهد.

به طور کلی، کیفرخواست نقش مهمی در فرایند قضایی دارد و به دادستان اجازه می‌دهد تا ادعاها و شواهد خود را در مورد متهم به دادگاه ارائه کند. در این مرحله، دادگاه بر اساس کیفرخواست و شواهد ارائه شده، تصمیم خود را درباره مجرم بودن متهم می‌گیرد و حکم قطعی را صادر می‌کند.

مطالعه کنید درباره‌  وکیل جرائم رایانه‌ای

ماده قانونی کیفرخواست چیست؟

وکیل کیفری تهران

 

در بند م ماده ۲ قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب آورده شده است که در کیفرخواست باید مواردی مانند نام و نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل، محل اقامت، با سواد یا بی‌سواد بودن، مجرد یا متأهل بودن متهم ، قرار تأمین با پیوست این موضوع که متهم بازداشت است یا آزاد، نوع اتهام وارده، دلایل اتهام وارده، موارد قانونی مورد استناد، سابقه محکومیت کیفری (در صورتی که متهم دارای سابقه محکومیت کیفری باشد) و تاریخ و محل وقوع جرم باید درج شود.

این موارد مشخص کننده جزئیات مورد نیاز برای ارائه کیفرخواست است. با درج این اطلاعات، دادستان می‌تواند به طور دقیق و کامل ادعاها و شواهد خود را درباره مجرم بودن متهم ارائه کند و دادگاه نیز بر اساس این اطلاعات می‌تواند تصمیم خود را بگیرد.

به طور کلی، این موارد در کیفرخواست برای توضیح و شرح جزئیات مربوط به متهم و جرمی که به او نسبت داده می‌شود استفاده می‌شوند. این اطلاعات به دادگاه و دفاع متهم کمک می‌کنند تا فرایند قضایی به درستی پیش برود و تصمیمات متناسب با شرایط و واقعیت‌های موجود صادر شود.

صدور کیفرخواست چه پیامی برای متهم دارد؟

وکیل کیفری تهران

 

کیفرخواست یک پیام حقوقی است که در آن درخواست صدور حکم جزئیات و مشخصات متهم را برای دادگاه کیفری بیان می‌کند. صدور کیفرخواست نشان می‌دهد که تحقیقات مقدماتی در دادسرا به پایان رسیده و پرونده آماده ارسال به دادگاه است.

در کیفرخواست، پیام های زیر بیان می‌شود:

1. رفتار متهم به عنوان یک جرم شناخته شده است و کشف شده است.
2. هویت متهم تشخیص داده شده است.
3. دلایل موجود برای یا له و یا علیه متهم جمع‌آوری شده است.
4. موضوع جرم و تمام دلایل آن به متهم توضیح داده شده است.
5. متهم مورد بازجویی قرار گرفته است.
6. قرار تامین کیفری صادر شده است تا به متهم دسترسی و حضور به موقع وی در صورت لزوم و جلوگیری از فرار یا پنهان شدن یا تبانی با دیگران را تضمین کند.
7. بازپرس دلایل کافی برای تعقیب کیفری متهم را تشخیص داده است.
8. آخرین دفاع متهم دریافت شده است.
9. تحقیقات مقدماتی به پایان رسیده است.
10. قرار جلب به دادگاه صادر شده است.
11. دادستان با این قرار موافقت کرده است.
12. جرم ارتکابی از جرایم تعزیری درجه ۷ و ۸ نیست.
13. جرم ارتکابی از جرایم منافی عفت نیست.
14. سن متهم کمتر از پانزده سال نیست.

مطالعه کنید درباره‌  وکیل ورزشی بین‌المللی| تنظیم قراردادها و دفاع از دعاوی ورزشی

دادستان با در نظر گرفتن این چهارده مورد، از دادگاه کیفری درخواست می‌کند که درباره متهم، حکم به مجازات صادر کند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید از یک وکیل کیفری تهران کمک بگیرید.

انواع کیفرخواست و نکات حقوقی مهم ان

وکیل کیفری تهران

 

به طور خلاصه، طبق قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲، دو نوع کیفرخواست وجود دارد:

1) کیفرخواست کتبی: در این نوع کیفرخواست، اطلاعات شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، شهرت، وضعیت آزاد یا بازداشت بودن متهم و سایر اطلاعات مندرج در ماده ۲۷۹ قانون مذکور، همچنین دلایل انتساب متهم و تفهیم اتهام به وی و مستندات قانونی از جمله عکس، فیلم و سایر مدارک، در کیفرخواست ذکر می‌شود. در صورت وجود اشتباهات در کیفرخواست کتبی، دادستان موظف است قبل از ارسال آن به دادگاه، آن را اصلاح کند و در صورت ارسال به دادگاه، اصلاحات را به آن یادآوری کند.

2) کیفرخواست شفاهی: در جرایم خارج از موضوع ماده ۳۰۲ قانون، اگر متهم و شاکی حضور داشته باشند یا متهم حاضر و شاکی نباشد و یا شاکی گذشت کرده باشد و تحقیقات مقدماتی کامل شده و قرار جلب دادرسی صادر شده باشد، دادستان می‌تواند متهم را به طور مستقیم و بدون صدور کیفرخواست به طور شفاهی به دادگاه بفرستد و دعوای کیفری را فوراً مطرح کند.

در این صورت، دادگاه بلافاصله جلسه را تشکیل داده و متهم را آگاه می‌کند. متهم حق دارد برای تعیین وکیل و تدارک دفاع از خود مهلت بخواهد که در صورت درخواست، حداقل سه روز به او مهلت داده می‌شود. در صورت عدم استفاده از مهلت تعیین شده، دادگاه بررسی را انجام می‌دهد و رای صادر می‌کند و در صورت نیاز به تحقیقات بیشتر، تحقیقات را تکمیل می‌کند.

نحوه اعتراض به کیفرخواست

اعتراض به کیفرخواست یک امر حقوقی است که باید در زمان مشخص انجام شود و حتما نیاز به یک وکیل حقوقی یا مشاوره حقوقی اگاه و متخصص است. هنگامی که دادسرا، قرار منع تعقیب یا قرار موقوفی صادر می‌کند، زمانی است که وکیل کیفری تهران یا شخص متهم به صدور این قرار می‌تواند اعتراض کند و اعتراض همراه با پرونده به دادگاه ارسال می‌شود. در این صورت، دادگاه نسبت به اعتراض بررسی می‌کند و تصمیم خود را درباره اعتبار قرار صادر شده می‌گیرد.

اما زمانی که قرار جلب و در نهایت کیفرخواست صادر می‌شود، اعتراض به صدور قرار مجرمیت دادسرا امکان پذیر نمی‌باشد. به عبارت دیگر، قرار مجرمیت دادسرا قابل اعتراض نیست. در صورتی که متهم اعتراضی به صدور کیفرخواست داشته باشد، می‌تواند این اعتراض را در دادگاه مطرح کند و آن را به عنوان دفاع خود ارائه کند. دادگاه در این مرحله، به ادعاها و شواهد متهم و دادستان گوش می‌دهد و تصمیم خود را مبنی بر اینکه آیا کیفرخواست معتبر است یا خیر، صادر می‌کند.

مطالعه کنید درباره‌  ائین دادرسی کیفری

بنابراین، اعتراض به قرار مجرمیت دادسرا امکان پذیر نیست و متهم باید در مرحله دادگاه اعتراض خود را مطرح کند تا دفاع خود را ارائه کند و دادگاه تصمیم خود را در این خصوص بگیرد.

روند کلی برای کیفرخواست چیست؟

 

وکیل کیفری تهران

پس از اعلام جرم به کلانتری یا اداره پلیس، رسیدگی به جرم آغاز می‌شود. این وظیفه به دادسرا تعلق دارد و شامل انجام روند مقدماتی پرونده است. افرادی که مسئول تحقیقات و بررسی وقوع جرم و شناسایی مجرم هستند، بازپرس و دادیار تحقیق نامیده می‌شوند.

پرونده تا زمانی که شخص مجرم و نحوه وقوع جرم مشخص گردد، در دادسرا باقی می‌ماند. بازپرس پس از انجام تحقیقات، تصمیم نهایی خود را درباره پرونده می‌گیرد و می‌تواند سرنوشت رسیدگی به پرونده را ادامه دهد یا متوقف کند. در صورتی که بازپرس تشخیص دهد که شخص مورد اتهام مجرم است، کیفرخواست صادر می‌کند. در این مرحله نیاز به یک وکیل کیفری تهران دارید.

نظر بازپرس در دو حالت متمایز قرار می‌گیرد. اولاً، اگر بازپرس تشخیص دهد که عمل متهم جرم نبوده است، قرار موقوفی (برای معلق کردن پرونده) صادر می‌شود. ثانیاً، اگر بازپرس تشخیص دهد که متهم مجرم است، قرار جلب دادرسی (برای احضار متهم در دادگاه) صادر می‌شود و به دادستان ارسال می‌شود.

دادستان نیز ۵ روز فرصت دارد تا نظر خود را درباره قرار جلب دادرس اعلام کند. در صورتی که دادستان موافقت خود را در مورد عمل مجرمانه‌ای که صورت گرفته است اعلام کند، کیفرخواست صادر می‌شود و به مرجع صالح ارسال می‌شود.

وکیل کیفری تهران

وکیل کیفری تهران

موسسه حقوق آقای کوهپایه زاده یک مؤسسه با سابقه درخشان است و در سال‌های اخیر به عنوان یکی از موسسات معتبر در زمینه بررسی پرونده‌های قضایی و ارائه مشاوره‌های تخصصی حقوقی شناخته شده است. این موسسه در حوزه‌های مختلف حقوقی، از جمله دعاوی کیفری، فعالیت دارد.

با اعتماد به وکلای پایه یک دادگستری این موسسه، شما می‌توانید از استیفای کامل حقوق قانونی خود اطمینان حاصل کنید. وکلای پایه یک دادگستری، با تجربه و آگاهی عمیق از قوانین و مقررات حقوقی، می‌توانند به شما در امور حقوقی کمک کنند و مشاوره‌های لازم را در اختیارتان قرار دهند.

با توجه به سابقه موفق و تخصص موسسه حقوق آقای کوهپایه زاده، می‌توانید به طور کامل از حقوق قانونی خود استفاده کنید و با اطمینان به این موسسه مراجعه کنید. ایرانیان عزیزی که درگیر پرونده های حقوقی و کیفری هستند از طریق کانال ارتباطی ما اقدام کنند.

چه قدر به این محتوا علاقه داشتید؟

امتیاز خودتان را ثبت کنید

میانگین امتیازدهی: 2.9 / 5. تعداد ثبت امتیاز: 23

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *