لایحه اعاده دادرسی ماده 477 آیین دادرسی کیفری


5
(2)

ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری به عنوان یکی از مهم‌ترین ابزارهای نظارتی بر آرای قضایی، امکان اعاده دادرسی در پرونده‌های با احکام قطعی را فراهم می‌آورد. این ماده قانونی، با هدف جلوگیری از اجرای احکامی که با اصول شرع و قانون مغایرت دارند، به افراد امکان می‌دهد تا در صورت بروز اشتباه قضایی، مجدداً به دادگاه مراجعه کنند. در واقع، ماده ۴۷۷ یک مکانیزم تضمینی است که از حقوق شهروندی در برابر احکام ظالمانه و ناعادلانه محافظت می‌کند.

دامنه شمول ماده ۴۷۷ بسیار گسترده است و شامل تمامی آرای قطعی صادره از هر یک از مراجع قضایی می‌شود. این ماده قانونی، صرف نظر از نوع جرم و میزان مجازات، امکان اعاده دادرسی را فراهم می‌آورد. اما برای اعمال ماده ۴۷۷، باید شرایط خاصی وجود داشته باشد. اگر نیاز به استفاده از این لایحه کیفری دارید حتما به یک وکیل کیفری تهران مراجعه کنید.

اعاده دادرسی بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری

لایحه اعاده دادرسی ماده 477 آیین دادرسی کیفری

 

اعاده دادرسی، روشی قانونی برای بازبینی مجدد احکامی است که قبلاً قطعی شده‌اند. بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری، این فرآیند به دو شکل عمده انجام می‌گیرد: اعاده دادرسی بر اساس ماده ۴۷۴: این نوع اعاده دادرسی به صورت مستقیم و از طریق دیوان عالی کشور صورت می‌گیرد و معمولاً برای بررسی مجدد احکام صادره از سوی دادگاه‌های پایین‌تر به کار می‌رود.

اعاده دادرسی بر اساس ماده ۴۷۷: این روش، زمانی به کار می‌رود که حکم صادره از سوی هر یک از مراجع قضایی، از جمله دادگاه‌ها، دادسراها و حتی دیوان عالی کشور، خلاف شرع بین تشخیص داده شود. خلاف شرع بودن به معنای مغایرت حکم با نص صریح قانون یا اصول مسلم فقه است.

صلاحیت تشخیص خلاف شرع بودن حکم

طبق قانون، تشخیص خلاف شرع بودن حکم قطعی و توقف اجرای آن، بر عهده رئیس قوه قضائیه است. این حکم شامل تمام آرای حقوقی و کیفری صادره از سوی مراجع قضایی می‌شود.

درخواست اعاده دادرسی

در حالت عادی، تنها رئیس قوه قضائیه می‌تواند درخواست اعاده دادرسی کند. اما تبصره ۳ ماده ۴۷۷ به مقامات دیگری مانند رئیس دیوان عالی کشور، دادستان کل کشور، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و روسای کل دادگستری استان‌ها اجازه می‌دهد تا در صورت تشخیص خلاف شرع بودن حکم، درخواست اعاده دادرسی کنند. البته این درخواست باید با ارائه مستندات کافی به رئیس قوه قضائیه صورت گیرد.

مطالعه کنید درباره‌ 

محدودیت درخواست اعاده دادرسی

مهم است بدانید که امکان استفاده مکرر از تبصره ۳ ماده ۴۷۷ وجود ندارد. به عبارت دیگر، هر حکم تنها یک بار می‌تواند مورد درخواست اعاده دادرسی قرار گیرد، مگر اینکه دلایل جدید و قوی برای خلاف شرع بودن آن ارائه شود.

اهمیت اعاده دادرسی

اعاده دادرسی، ابزاری مهم برای تضمین اجرای عدالت است. این فرآیند به افراد این امکان را می‌دهد تا در صورتی که احساس می‌کنند حکم صادره علیه آن‌ها ناعادلانه بوده است، درخواست بازبینی مجدد آن را کنند. البته، درخواست اعاده دادرسی، فرآیندی پیچیده و تخصصی است و نیازمند مشاوره حقوقی دقیق است.

توجه: اطلاعات ارائه شده در این متن، صرفاً به منظور آشنایی عمومی با موضوع اعاده دادرسی است و جایگزین مشاوره حقوقی تخصصی نیست. در صورت برخورد با هرگونه مسئله حقوقی، توصیه می‌شود با یک وکیل متخصص مشورت کنید.

دستورالعمل اجرایی ماده ۴۷۷ قانون دادرسی کیفری

لایحه اعاده دادرسی ماده 477 آیین دادرسی کیفری

دستورالعمل اجرایی ماده ۴۷۷ قانون دادرسی کیفری، شامل ۱۱ ماده و ۲ تبصره است. این دستورالعمل توسط سید ابراهیم رئیسی و با توجه به اصل صحت احکام قضایی و پرهیز از تزلزل آرا، تصویب و ابلاغ گردیده است. مواد و تبصره های این دستورالعمل که در تاریخ ۱۳۹۸/۰۹/۱۱ در روزنامه رسمی منتشر شده، به قرار زیر است:

– ماده ۱

“بررسی آرا قطعی در اجرای ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری و تشخیص خلاف شرع بین و جلوگیری از اجرای آن، از اختیارات رییس قوه قضاییه می ‌باشد.”

– ماده ۲

“رئیس دیوان عالی کشور، دادستان کل کشور و رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح در اجراء وظایف قانونی خود چنانچه با آرا خلاف شرع بین ، مواجه شوند، طبق تبصره ۳ ماده ۴۷۷ قانون مذکور مراتب را به رییس قوه قضاییه اعلام می ‌نمایند.”

– ماده ۳

“قاضی صادر کننده حکم و یا سایر قضات مرتبط با پرونده و قضات اجراء احکام، موظفند در مواجهه با آرا خلاف شرع بین مراتب را حسب مورد به نحو مستدل به رییس حوزه قضایی یا دادستان اعلام نمایند.”

– ماده ۴

“رییس کل دادگستری استان، پس از وصول گزارش، حداکثر ظرف دو ماه پس از اخذ نظریه مشورتی حداقل دو نفر از قضات مجرب و با سابقه، در صورت تشخیص، خلاف شرع بین بودن، نظر خود را به صورت مستند و مستدل و با ذکر کلاسه پرونده، شماره دادنامه، دادگاه و نام قضات صادر کننده رای و مشخصات طرفین پرونده به ضمیمه رای قطعی به دفتر رییس قوه قضاییه اعلام می ‌نماید و در صورت عدم تشخیص خلاف شرع بین، مراتب را طی شرحی مکتوب و در پرونده نظارتی بایگانی می ‌نماید.”

مطالعه کنید درباره‌  مراقب وکیل‌های قلابی باشید

– ماده ۵

“دستگاه‌ های اجرایی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی متقاضی اعمال ماده ۴۷۷ قانون مذکور، در صورتی که دلیل و مستند کافی برای اثبات خلاف شرع بین بودن دادنامه صادره داشته باشند، می‌ توانند درخواست خود را برای دادگستری کل استان مربوط یا سازمان قضایی نیروهای مسلح ارسال نمایند. مراجع مذکور، درخواست متقاضی را بررسی و طبق ماده ۴ این دستورالعمل اقدام می ‌نمایند.”

– ماده ۶

“با وصول درخواست اعمال ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری، در صورت ارجاع آن، به حوزه معاونت قضایی یا مشاورین چنانچه پرونده مورد مطالبه قرار گرفت، مرجع مربوط موظف است اصل پرونده را پس از برگ شماری ارسال نماید و از فرستادن بدل پرونده یا لوح فشرده خودداری شود.”

– ماده ۷

“معاونت قضایی، قضات و مشاورین با تهیه و تنظیم گزارش دقیق، مستند و مستدل، جهات خلاف شرع بین را در حداقل زمان به ضمیمه پرونده برای دفتر ریاست قوه قضاییه ارسال می ‌نمایند.”

– ماده ۸

“چنانچه رییس قوه قضاییه، در زمان بازنگری، دستور توقف اجرای حکم، را صادر نماید، در صورت رد اعاده دادرسی کیفری، مراتب لغو توقف توسط معاون قضایی به مرجع قضایی اعلام می‌ گردد تا مطابق حکم صادره اقدام نماید.”

– ماده ۹

“در صورت موافقت رییس قوه قضاییه، با تجویز اعاده دادرسی، پرونده محاکماتی به پیوست نظریه قضات و کارشناسان قوه قضاییه از طریق معاونت قضایی در اجرای ماده ۴۷۷ قانون مذکور جهت رسیدگی به دیوان عالی کشور ارسال و رونوشت نامه برای پیگیری به دادگستری استان مربوطه ارسال می ‌گردد.”

“تبصره: با تجویز اعاده دادرسی توسط رییس قوه قضاییه اجراء حکم تا حصول نتیجه قطعی به تعویق می‌ افتد.”

– ماده ۱۰

“با وصول پرونده در دیوان عالی کشور، رییس دیوان یا معاون قضایی وی پرونده را جهت رسیدگی به یکی از شعب خاص، ارجاع می‌نماید. شعبه مرجوع الیه موظف است مبنیا بر نظر رییس قوه قضاییه، ضمن نقض رأی قطعی قبلی رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی را معمول و اقدام به صدور رای نماید.”

“تبصره: دفتر دیوان عالی کشور موظف است پس از صدور رای نسخه‌ای از رای دیوان را جهت درج در سابقه نظارتی به معاونت قضایی قوه قضاییه ارسال و پرونده محاکماتی متضمن رای جدید را به دادگستری استان یا سازمان قضایی نیروهای مسلح مربوطه اعاده نماید.”

– ماده ۱۱

“این دستورالعمل در ۱۱ ماده و ۲ تبصره در تاریخ ۱۳۹۸/۰۹/۰۷ به تصویب رییس قوه قضاییه رسید و از تاریخ تصویب لازم الاجرا است.””

مطالعه کنید درباره‌ 

اعاده دادرسی به چه معناست و چگونه انجام می‌شود؟

لایحه اعاده دادرسی ماده 477 آیین دادرسی کیفری

فرض کنید حکم یک پرونده قضایی به ضرر شما صادر شده است و شما معتقدید این حکم بر اساس قوانین و مقررات اسلامی (شرع) صادر نشده است. در این صورت، شما می‌توانید از طریق قانونی به نام “اعاده دادرسی” درخواست تجدیدنظر در حکم را بدهید. این کار به این معنی است که شما می‌خواهید دادگاه دوباره به پرونده شما رسیدگی کند.

شرایط و مراحل اعاده دادرسی

برای اینکه بتوانید درخواست اعاده دادرسی بدهید، باید شرایط خاصی وجود داشته باشد. مهمترین شرط این است که شما بتوانید ثابت کنید حکم صادره خلاف شرع است.

مراحل اعاده دادرسی به طور خلاصه به این صورت است

  1. درخواست اولیه: شما یا وکیل‌تان باید درخواست اعاده دادرسی را به دادگستری استان یا در صورت مربوط بودن به پرونده‌های نظامی، به سازمان قضایی نیروهای مسلح ارائه دهید.
  2. بررسی درخواست: دادگستری درخواست شما را بررسی کرده و اگر معتقد باشد که ادعای شما مبنی بر خلاف شرع بودن حکم ممکن است درست باشد، آن را به رئیس قوه قضائیه ارسال می‌کند.
  3. تصمیم‌گیری رئیس قوه قضائیه: رئیس قوه قضائیه با مشورت کارشناسان، تصمیم می‌گیرد که آیا حکم صادره واقعاً خلاف شرع است یا خیر. اگر ایشان چنین تشخیصی بدهند، دستور می‌دهند پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع شود.
  4. رسیدگی در دیوان عالی کشور: دیوان عالی کشور به پرونده رسیدگی کرده و در صورت تایید خلاف شرع بودن حکم، حکم قبلی را لغو کرده و دستور رسیدگی مجدد به پرونده را می‌دهد.

چرا به وکیل کیفری تهران نیاز است؟

مراحل اعاده دادرسی پیچیده و تخصصی است. به همین دلیل، توصیه می‌شود که برای انجام این کار از یک وکیل کیفری پایه یک دادگستری کمک بگیرید. وکیل می‌تواند به شما در تهیه مدارک لازم، تنظیم درخواست، و پیگیری مراحل قانونی کمک کند.

هزینه اعاده دادرسی

لایحه اعاده دادرسی ماده 477 آیین دادرسی کیفری

برای درخواست اعاده دادرسی باید هزینه مشخصی را پرداخت کنید. این هزینه هر سال تغییر می‌کند و شما می‌توانید مبلغ دقیق آن را از دادگستری استعلام کنید.

نکات مهم:

  • مدت زمان رسیدگی: روند اعاده دادرسی ممکن است طولانی باشد.
  • شرایط خاص: شرایط و مراحل اعاده دادرسی ممکن است در موارد مختلف کمی متفاوت باشد.
  • مشاوره با وکیل: قبل از انجام هر اقدامی، حتما با یک وکیل مشورت کنید.

اعاده دادرسی، یک راه قانونی برای تجدیدنظر در احکامی است که به نظر شما خلاف شرع صادر شده‌اند. با این حال، این فرآیند پیچیده و نیازمند تخصص است. بنابراین، توصیه می‌شود که برای انجام این کار از یک وکیل کمک بگیرید.

توجه: اطلاعات ارائه شده در این متن صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارد و به هیچ عنوان جایگزین مشاوره حقوقی نمی‌باشد. برای دریافت مشاوره دقیق و تخصصی، حتما به یک وکیل پایه یک دادگستری مراجعه کنید.

نتیجه

لایحه اعاده دادرسی ماده 477 آیین دادرسی کیفری

دستورالعمل اجرایی ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری، یک ابزار مهم برای تضمین اجرای عدالت و جلوگیری از اجرای احکام خلاف شرع است. این دستورالعمل با تعریف مراحل دقیق رسیدگی و تعیین وظایف هر یک از مراجع قضایی، به شفافیت و اطمینان در روند رسیدگی کمک می‌کند. همچنین، این دستورالعمل با تأکید بر نظارت قضایی و امکان توقف اجرای احکام، از حقوق افراد به نحو موثری محافظت می‌کند.

چه قدر به این محتوا علاقه داشتید؟

امتیاز خودتان را ثبت کنید

میانگین امتیازدهی: 5 / 5. تعداد ثبت امتیاز: 2

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *